Tasavvuf, Sufilik, Şems ve Mevlana

Tasavvuf nedir, Sufizm nedir, Sufi ne demek, Şemsi Tebrizi kimdir, Tasavvuf felsefesi, Mevlana sözleri, Tasavvuf aşkı,

Tasavvuf, Sufilik, Şems ve Mevlana

Şems 1186 yılı civarında Tebriz’de doğdu. Evliyanın büyüklerinden olup Mevlana Muhammed Bin Ali gerçek ismi olup Tebrizlidir. Daha çok Şemsi Tebriz-i lakabıyla bilinir. Aynı zamanda altın işlemeciliğinde öğrenmiş ve “Zerdûz” lakabı ile de meşhur olmuştur. Şemsettin=dinin güneşi lakabı ile de meşhurdur.Mevlana ile şems ilk defa Dımaşk veya Halep’te karşılaşmıştır. Eflaki’ye göre Seyyid Burhanettin’in Emre ile ilim tahsili için Dımaşk’a giden Mevlana Celaleddin Rumi bir gün halk arasında başındaki külahı ve siyah elbisesi ile Şemsi görmüş elinden tutup EY DÜNYA SARRAFI BENİ ANLA demiş. Az kaynaklarda da şems’in Anadolu’ya yönelmesi Mevlana’daki bu Kemali keşfetmesiyle olduğu düşünülür. Şems ile Mevlana’nın karşılaşması ve aralarındaki geçen konuşmanın farklı şekilde rivayetleri vardır.
Şemsi Tebriz-i peygamber efendimizin güzel ahlakını örnek alan, hal ve hareketlerini ona göre yaşamaya gayret eden biriydi. Eğer bir kimseden rahatsız olsa bile YA RABBİ bu kişinin malını mülkünü ve çocuklarını çok eyle diye dua ederdi çünkü peygamber efendimiz de böyle yapardı. Resulullah efendimizin beddua etmek asla adetlerinden değildi.
Tasavvufta şems’in öğretileri oldukça fazladır. Mevlana’nın ifadesi ile Şemsi Tebrizi tasavvufun yanı sıra, kimya, narenciyyat, Nücûm, riyâziyyat, İlahiyyat, hikemiyyat, mantık,hilaf ve birçok ilmi bilgisine sahiptir.

Tasavvuf yüce Yaradan’ı tam anlamıyla varlığını niteliğini evrenin oluşumu yaratılan ve yaratanı tam olarak tanıyabilme ve kendini Yaradan’ın yoluna adama sanatı veya dinsel bir felsefi akımdır.
Tasavvufun asıl amacı ile ise kişinin nefsini terbiye edebilmesi ıslah edebilmesi maddelerden ve varlıklardan geçerek, kaynağı Kur’an ve hadis, fıkıh kelam gibi ilimlerden etkilenen ve İslam aleminde doğup gelişen manevi hayat tarzıdır.
Batıda ise tasavvuf kainatın sırlarını Kural ve kanunlarını ve bunların üzerine uygulayabilme tasarruf etme yollarını öğreten bir akım anlamında kullanılır. Kısaca tasavvuf nedir diye soracak olursanız İslam ahlakı ile ahlaki değerlerin gelmesi gereken bilgileri öğreten bir ilim dalıdır.

Tasavvuf yolunda hareket eden mürit ve mutasavvıf, belirli ilmi tamamlayıp Kemal’e ermiş olan kişilere de Sufi denilmektedir. Henüz tasavvuf ilmi ortaya çıkmadan evvel teşekkür sürecindeki etkin olan kişilere sufi denilmekteydi.

Deftere Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zilzal suresi ne için okunur, zilzal suresi düşmana karşı nasıl okunur, zilzal ismi ne anlama gelir, zilzal suresi 41 defa okumak, zilzal suresi fazileti ve sırları, zilzal suresinin okunuşu, zilzal suresi etkileri, zilzal suresi okuyanların yorumları, zilzal suresinin sırları ile yaşamak, zilzal suresi tuzak okuma, 41 zilzal suresi fazileti, dilek için zilzal suresi, zilzal suresi ile beddua, evliyaların dilek duası zilzal, zilzal suresi evlilik için, zilzal suresi zenginlik için, zilzal suresi aşk muhabbet için, zelzele duası,

Zilzal Suresi Okunuşu, Fazileti,Anlamı, Zilzal Suresi ne için Okunur?

ZİLZAL SURESİ ve FAZİLETLERİ   Bismillahirrahmanirrahim. İza zülziletil erdu zilzaleha Ve ahrecetilerdu eskaleha …

İslam'da Reiki, Reiki günah mı, Reiki yaptıranların yorumları

Reiki Nedir? Reiki Yorumları

Reiki, 20. yüzyılda Japon bir Budist rahip olan Mikao Usui tarafından keşfedilen ve geliştirilen bir enerji iyileştirme …

Fatiha suresi okunuşu, Fatiha suresi neden okunur, Fatiha suresi neye iyi gelir, hastaya okunan dua, tehlikeli bir anda okunan dua, evin malı bereketini artıran dua, her hayırlı işlerimizde okunacak olan dua, 313 Fatiha suresi neye iyi gelir, 40 Fatiha suresi okumak, 313 Fatiha suresi faziletleri, 125.000 Fatiha suresi okumak neye iyi gelir, zekayı artırmak için Fatiha suresi, her derde deva Fatiha suresi, itibar görmek için Fatiha suresi, her türlü isteğimizde okunan etkili dua,

Fatiha Suresi Okunuşu,Anlamı,Faziletleri, Fatiha Suresi Neye iyi Gelir?

FATIHA SURESİ VE FAZİLETLERİ   ⭐ Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdü lillâhi rabbil’alemin.Errahamânir’rahim.Mâliki …