Yâ Vehhâb
O Allah Vehhâb’dır. İhsan onunla görülür. O karşılıksız verir; İzzetini bilen kullar onun kapsında bekleşir. Hesapsız lütfeden Allah, kullarının cömertliğiyle bilinir. Fakirlik kulundur, zenginlik onun. Vehhâb varlığa lütfetmekten yorulmayan Allah’ın ismidir.
Yâ Vehhâb! Ol dediğin varlıklar yalnız senin isminle olur. Ol deyip var kıldıkların senin isminle doğrulur. Adınla yarattığın varlığa hatırlat verdiğin ismi, yalnız senin adın eyle ol deyişimizi.
Allah’ım! Vehhâb adınla lütuf kapına varılır, nimet verdiğin zaman gururlanandan, nurun senin izninle saklanır. Herkese çalıştığının karşılığını veren Rabbim. Seçtiğin kullarını, yalnız senin bildiğin hayırlara yaklaştırırsın. Bizi bilmediğimiz belalardan uzaklaştır Allah’ım.
Yâ Vehhâb! Sen karşılıksız verirsin başkasına minnet edilmez. İkramın ebedidir, cömertliğine bizim duamız yetişmez. Kuluna hiç düşünmediği nimetler verirsin, bizim görüp bildiğimiz, senin ilmine erişmez. Günahımızı bağışla, bize hikmetinden öğret. Bizi tükenmez hayırlar verdiğin kullarınla birlikte haşret.
Yâ Vehhâb! Resulün senden neyi istediyse biz senden onu istiyoruz, Resulün nelerden sığındıysa sana, biz de onlardan sana sığınıyoruz. Bizi Himayenden uzak tutma, korku ve cehalet içinde bırakma. Yâ Vehhâb! Duamızı isminin hürmetine, müminlerin duasından ayırma.
“Karşılıksız hibeler veren, çok fazla ihsan eden” anlamına gelen El Vehhab Esmaül Hüsnası’nın faziletleri nedir? El Vehhab Esmaül Hüsnası hangi durumlarda okunur? Ebced değeri nedir? İşte sizlere El Vehhab ismi şerifin anlamı, fazileti ve sırları…
Vehhâb isminin anlamları, Kuran-ı Kerim’de ki Arapça ve Türkçe manası, Vehhâb isminin Kuran’da geçen ayetleri, Vehhâb isminin faziletleri, Esma-ül Hüsna yani Allah’ın güzel 99 isimlerinden Vehhâb isminin sırları ve zikirlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Vehhâb İsminin Özellikleri
Kökeni: Arapça
Arapça Yazılışı: الوهّاب
Vehhâb İsminin Anlamları
Karşılıksız bolca veren.
Vehhâb, Allah’ın çok hîbe eden, çok fazla bağışlayan olduğu anlamına gelir. Hak sâhibi olmadıkları halde yarattıklarına çok çok verendir.
Çok fazla ihsan eden, çeşit çeşit nimetleri daima bağışlayan demektir.
Bol bol hediyeler veren.
Karşılıksız nimetler veren, çok fazla ihsan eden.
Vehhâb İsminin Faziletleri, Sırları ve Zikri
Günde 196 kez.
Sıkıntısız borçsuz bir hayat için okunur.
Ya Vehhab ismini sürekli zikreden kişinin rızkı artar, maddi sıkıntılarından kurtulup, refaha erer. Mahlukata karşı güçlü ve heybetli görünür. Dua edilirken 7 defa zikr olunursa duanın kabulune vesile olur. Zeka ve anlama güçlüğü olanlara yazılarak içilirse faydası olur.
Esma-ül Husna’dan el-Vehhâb İsminin Geçtiği Kuran-ı Kerim Ayetleri
(3:8) Ey Rabbimiz! Bize ihsan ettiğin hidâyetten sonra kalblerimizi haktan saptırma, bize kendi katından rahmet ihsan eyle! Şüphesiz ki, Sen bol ihsan sâhibisin.
(38:9) Yoksa sana o Kur’ân’ı veren çok güçlü ve ihsan sâhibi Rabbinin hazineleri onların yanında mı?
(38:35) Süleyman: “Ey Rabbim! Beni bağışla ve bana öyle bir mülk ihsan et ki, ardımdan hiç kimseye yaraşmasın. Şüphesiz, bütün dilekleri veren sensin.” dedi.
Allah’ın Vehhâb İsmini İnsanlar Kullanabilir Mi?
Vehhâb ismi Allah’a ait isimlerden birisidir ve içerdiği anlamlar bakımından sadece Allah’a özgüdür. İnsanlar tarafından Vehhâb isminin kullanılması çok yanlıştır. İnsanlar tarafından ismin başına Abd eki getirilerek kullanılabilir. Yani AbdulVehhâb şeklinde kullanılabilir. Yani Vehhâb olan Allah’ın kullu anlamına gelmektedir.
Vehhâb esmasının ebced değeri ve zikir saati
Zikir Adedi : 14
Zikir Günü : Cuma
Zikir Saati : Zühre
Sabah gündoğdu vakitte
İkindinin son vaktinde
Akşam namazından bir saat sonraki vaktinde
Gece yarısından sonraki ilk vakitlerde
Bu esma-ı şerif zikir vakitlerinde ve her vakitte ‘El-Vehhâb’- ‘Ya Vehhâb’ diyerek zikredilir.
Mevlâ Teâlâ’nın “el-Vehhâb” ism-i şerifinin, duaların kabulüyle de direkt ilgisi vardır. Bu alâkaya binaen, bir kimse duasının arasında yedi defa “Yâ Vehhâb” ism-i şerifini zikrederse, yaptığı dua kabul olur.
Bir kimse Duha (Kuşluk) namazını müteakip secdeye giderek bu vaziyetteyken 14 kez “Yâ Vehhâb” ism-i şerifini zikretmeyi kendine daimî ders hâline getirirse, manevî merhaleleri süratli bir şekilde aşar.
Bu ism-i şerifi her gün 14 kez olmak üzere okumaya devam eden kimse, helâl yoldan büyük kazançlar elde ederek zengin olur ve hayırlı dileklerine erişir.
“Yâ Vehhâb” ism-i şerifine her gün devam eden kimse, tecellilerine nail olarak lütufkâr, bolca ihsan eden ve ilim, hikmet sahibi bir kimse olma özelliklerine kavuşur.