Yâ Fettâh
O Allah Fettâh’tır. Fetih kulun nasibine onun emriyle yazılır. Varlığın kapısını açar; can, evine onun lutfuyla varır. hayırlardan perdeleri o kaldırır, hikmetlere onun izniyle varılır. İnsana yürüyeceği yolları o kolaylaştırır. Darlıklardan ferahlığa, onun ismiyle varılır. Fettâh, hayırları fetheyleyen şerlerden muhafaza eden Allah’ın adıdır.
Yâ Fettâh! Ol dediğin varlıklar yalnız senin isminle olur. Ol deyip var kıldıkların senin isminle doğrulur. Adınla yarattığın varlığa hatırlat verdiğin ismi, yalnız senin adın eyle ol deyişimizi.
Allah’ım! Fettâh adınla açılır hayırlar, şerri arayan kullar ona yalnız senin izninle koşar. Nimetlerin kapısını, İsmi Fettah olan açar, düştükleri azabın kapısında bekleşir, lütfunu görmeyen kullar. Yâ Fettâh! şerlerden uzak kıl, Hayır kapılarında tut bizleri.
Yâ Fettâh! Sensin tohumu ve çekirdeği çatlatan. Senden başkası yokken, ol buyurduğun kulları varlık rengine boyayan. Ezelde sen vardın başkası yoktu. Sen varsın biz varlığınız, sensin âlemlerin varı. Fetihle müjdelediğin kullardan eyle bizi. Rahmetinden mahrum bırakma can evimizi.
Yâ Fettâh! Yakın olan fethine bizleri uzak kılma. Lütfettiğin hayırdan sonra, şerlere yaklaştırma. Elimizi helaline, kulağımızı hükmüne, gözümüzü cemaline, dilimizi sözlerine aç. Göğsümüzü imanla, kalbimizi muhabbetinle genişlet. Yâ Fettâh! Duamızı isminin hürmetine kabul eyle.
El-Fettah
Her türlü müşkülleri açan ve kolaylaştıran, darlıktan kurtaran, zorluk ve müşkülleri çözen, maddi-manevi bütün kapıları açan. Hüküm veren, kapıları açıp yardım eden, zafer ve fetih lütfeden ve varlıklara suretler giydiren, Kulların arasında hakim olan. Her şeyi hikmetle açan.
El-Fettâh : الفتّاح
Yâ Fettâh : يَا فَتَّاحُ
Tabiatta bulunan bitki ve ağaçların çiçek açması, çekirdeklerin ve tohumların sümbül vermesi, rahmet ve mağfiret kapılarının açılıyor olması El-Fettah isminin getirdiği tecellidendir. Ya Fettah ismine iman edenlerin ise Allah bütün kapılarını açar.
El-Fettah esmasının ebced değeri, zikir sayısı:
Ebced değeri ve zikir sayısı ; 489
Zikir günü ; Çarşamba
Zikir saati ; Utarit (Güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası.)
Çarşamba Utarit (Güneş doğarken ve ikindi namazı sonrası. ve gece yarısı)
İsm-i şerifin ayrıca, zorlukları kolaylaştırmaya yönelik bir anlamı da söz konusudur.
Bu mana doğrultusunda, ism-i şerifin tecellilerine mazhar olabilmek için ailemize, dostlarımıza, iş arkadaşlarımıza ve hukukumuz olan insanların tamamına işlerini kolaylaştırıcı, yardım edici ve incitmekten uzak durucu bir kimse olmalıyız.
“Yâ Fettâh” ism-i şerifinden bahsedildiğinde Fetih Sûre-i Celîlesinden bahsetmemek olmaz. “Doğrusu biz sana apaçık bir fetih ihsân ettik.” (Fetih Sûresi, 1) şeklinde başlayan sûrede “Fetih” kelimesinin bütün manalarını ve sırlarını görebilmek mümkündür. Ayrıca, “Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde.” (Nasr Sûresi, 1) meâlindeki âyetle başlayan Sûre-i Celîle de bu ism-i şerifin manasını kavrama konusunda hatırlanmalıdır.
Deftere Yaz